.jpg%3Fh%3D848b1f49%26itok%3D12AcyeGc&w=3840&q=100)
Osaamistarvetietoa tarvitaan, kun ennakoidaan alueen kasvualojen osaamiskysyntää.
Vinkit alue-ennakoijille
Osaamistarvekompassi palvelee jatkuvan oppimisen palveluiden kehittämistä osaamistarpeiden ennakointitiedon avulla. Alueellisen ennakoinnin tarpeisiin se vastaa ennen kaikkea työvoiman saatavuuden ja osaamisen kysymyksissä
Mitä osaamista tarvitaan lähitulevaisuudessa?
Alueen osaamisen ennakointiin tarvitaan sekä tieto työvoiman kysynnän ja tarjonnan kohtaannosta että aluestrategioista. Kohtaantotietoa löytyy toisaalta Työvoimabarometrista, toisaalta Vipunen-tilastopalvelusta.
Kohtaannon välittömään parantamiseen voidaan tarvita erilaista koulutusta kuin alueen kasvunäkymien toteuttamiseen. Osaamistarvekompassista on hyötyä siinä vaiheessa, kun on tehty päätöksiä kehitettävistä toimialoista ja selvitetty, mitkä ovat kehityksen kannalta tärkeimmät avaintehtävät. Sitten voidaan tarkastella toimialan ammattialoja ja niihin liittyviä koulutusaloja, tutkintoja, osaamisia ja osaamisen kehittämisen tarpeita.
Osaamistarvekompassin Osaamistarpeiden vuosikatsaus –raportti on hyödyllisin, kun ennakoidaan alueen kasvualojen osaamiskysyntää toimialan tarpeista osaamistarpeiksi ja lopulta opetussuunnitelmiksi ja koulutuksiksi. Se sisältää myös TKI-dataa (tiedejulkaisut ja investointidata), joilla saadaan näkymää lähitulevaisuuteen. Data on valtakunnallista ja kansainvälistä.
Prosessi lyhyesti:
- Tunnistetaan investointien vaiheistus ja työvoimatarve eri vaiheissa suunnittelusta tuotantoon
- Tunnistetaan vaiheiden keskeiset ammattialat ja kartoitetaan työllisten määrä alueella
- Tunnistetaan tarvittavien kehitysvaiheiden ja alojen keskeiset tutkinnot, aloituspaikat ja valmistumismäärät
- Tarkennetaan osaamistarpeita alojen työpaikkailmoitusdatan avulla
- Koulutuksen järjestäjät arvioivat koulutuksiaan ja mahdollisia koulutuskatveita alan tunnistettuihin uusiin osaamistarpeisiin verrattuna
- Koulutuksen järjestäjät päivittävät opetussuunnitelmia ja suunnittelevat uusia jatkuvan oppimisen palveluita ja opetushenkilöstön osaamisen kehittämistä
Osaamistarvekompassista on hyötyä vaiheissa 3-6.
Valmistumismäärät
- Valmistumismäärät ammatillisesta koulutuksesta – tietoa voi suodattaa maakunnittain
- Valmistumismäärät korkeakoulutuksesta – tietoa voi suodattaa korkeakouluittain ja yliopistoittain
- Valmistumismäärät koulutusaloittain ja -asteittain
Osaamistarpeet
Mille aloille ammattialalta on eniten siirrytty ja miltä aloilta alalle on tultu?
Osaavaa työvoimaa voi olla saatavana lähialoilta. Ammattisiirtymätieto kertoo, miltä aloilta on siirrytty toiselle viiden vuoden aikana. Siirtymät kertovat myös siitä, että aloilla on toisellekin alalle soveltuvaa osaamista.
Siirtymätieto löytyy:
- ammattialojen sivuilta välilehdeltä Alan kuvaus (uusimman tilastovuoden tieto) tai
- PowerBI- raportilta Ammattisiirtymät (useiden tilastovuosien tiedot).
Mitä tietoa Osaamistarvekompassissa on työvoiman kohtaannosta lähitulevaisuudessa?
Hyvä esimerkki Osaamistarvekompassin hyödyntämisestä alueen kohtaannon ennakoinnissa löytyy Helsingin ennakointikamarin julkaisusta Työvoiman kysyntä Uudellamaalla keväällä 2024 luvussa Työvoiman kohtaanto vuonna 2028.
Miten Osaamistarvekompassin tietoa voi alueellistaa?
Osaamistarvedata on valtakunnallista työpaikkailmoitusdataa sekä kansainvälistä suuren kielimallin, tiedejulkaisujen ja investointien osaamisdataa. Osaamistarvedatan sovittaminen alueelliseksi tapahtuu helpoimmin alueen toimialarakenteen kautta muuntamalla toimialarakenne ammattialarakenteeksi.
Osaamistarvekompassissa on käytössä tilastokeskuksen ammattiluokitukseen pohjautuva Osaamisen ennakointifoorumin ammattialaluokitus. OEF-ammattialaluokituksen voi muuntaa esimerkiksi työllisyyspalveluissa käytetyksi ESCO-luokitukseksi luokitusavaimen avulla. Luokitusavain löytyy Vipunen-tilastopalvelusta.