Hyppää sisältöön

Osaamispohjainen CV

Etsitkö keinoa tuoda potentiaalisi parhaiten esiin työnhaussa? Osaamispohjaisen CV:n avulla voit vakuuttaa työnantajan taidoistasi ja osaamisestasi – riippumatta siitä, missä ja miten olet ne hankkinut.

Osaamistarvekompassi auttaa sinua tunnistamaan ja sanoittamaan osaamistasi. Palvelu tarjoaa työpaikkailmoituksista koottua tietoa eri ammattialoilla tarvittavasta osaamisesta. Kun käytät CV:ssäsi työelämän sanoituksia, osoitat ymmärtäväsi alan vaatimuksia ja erotut eduksesi työnhakijana.

Lue alta, miten rakennat vaikuttavan osaamispohjaisen CV:n Osaamistarvekompassia hyödyntäen.
 

Mikä on osaamispohjainen CV?

Osaamispohjainen CV on ansioluettelomalli, jossa keskitytään työkokemuksen sijaan hakijan taitoihin ja osaamiseen. Sitä voisi kuvata tarinalliseksi työhakemuksen ja CV:n yhdistelmäksi.

Toisin kuin perinteinen, kronologinen ansioluettelo, osaamispohjainen CV antaa mahdollisuuden korostaa haettavan työn kannalta olennaisimpia taitojasi. Sen avulla voit osoittaa konkreettisin esimerkein, miten osaamisesi sopii hakemaasi työpaikkaan.

Osaamispohjainen CV on hyvä valinta esimerkiksi silloin, kun:

  • Työhistoriasi on pirstaleinen ja kokemusta on kertynyt eri aloilta
  • Olet työskennellyt pitkään hyvin samankaltaisissa tehtävissä
  • Olet vaihtamassa alaa ja haluat osoittaa, miten osaamisesi sopii uuteen tehtävään
  • Sinulla on vähän työkokemusta, mutta olet kartuttanut taitoja esimerkiksi opinnoista, projekteista tai vapaaehtoistyöstä
  • Haet asiantuntijatehtäviin ja haluat tuoda erityisosaamisesi selkeästi ja konkreettisesti esiin.
     

Osaamispohjaisen CV:n rakenne

Osaamispohjaisen CV:n voi rakentaa haluamallaan tavalla, yhtä tiettyä kaavaa ei ole. Tyypillisesti se koostuu seuraavista elementeistä:

  • Henkilö- ja yhteystiedot
    Huolehdi, että nimesi, puhelinnumerosi ja sähköpostiosoitteesi ovat selkeästi ja näkyvästi esillä. Halutessasi voit lisätä kuvan ja linkin esimerkiksi LinkedIn-profiiliisi.
     
  • Profiiliteksti eli tiivistelmä
    Herätä rekrytoijan mielenkiinto 1–2 virkkeen tiivistelmällä, jossa esittelet olennaisimmat osaamisesi, vahvuutesi ja kokemuksesi. Kerro napakasti, kuka olet, mitä tavoittelet työnhaussa ja miksi olisit hyvä valinta tehtävään. Profiilitekstissä voit antaa persoonasi näkyä.
     
  • Osaamiset
    Listaa ja ryhmittele haettavan tehtävän kannalta 3–5 tärkeintä osaamistasi ja havainnollista niitä konkreettisilla esimerkeillä. Kerro, missä olet onnistunut ja miten osaamisesi on tuottanut tulosta. Hyödynnä mahdollisuuksien mukaan lukuja, prosentteja tai muita mitattavia tuloksia.
     
  • Työkokemus ja koulutus
    Listaa aiemmat työtehtäväsi ja koulutuksesi ytimekkäästi. Nosta esiin 2–3 keskeisintä tehtävää ja mainitse tehtävänimike, työnantaja ja työsuhteen kesto. Koulutuksesta voit merkitä tutkintonimikkeen, oppilaitoksen ja valmistumisvuoden.
     
  • Kielitaito
    Listaa hallitsemasi kielet ja niiden taitotasot.
     
  • IT-osaaminen
    Listaa hallitsemasi ohjelmat ja niiden taitotasot.
     
  • Muut olennaiset tiedot
    Jos sinulla on kokemusta vapaaehtoistyöstä, luottamustoimista, järjestötoiminnasta tai muita merkittäviä saavutuksia, voit mainita ne CV:ssäsi. Voit lisätä myös tiedon suosittelijoista.
     

Rakenna oma osaamisprofiilisi Osaamistarvekompassin avulla

Ennen ansioluettelon laatimista on hyvä perehtyä tarkasti työpaikkailmoitukseen ja siinä esitettyihin vaatimuksiin. Tunnista ja listaa tehtävässä edellytettävät osaamiset ja pohdi, miten voit tuoda esiin niihin liittyvän kokemuksesi.

Osaamistarvekompassista saat lisäapua osaamisten tunnistamiseen ja oman osaamisprofiilin rakentamiseen.
 

1. Valitse sopiva ammattiala

Valitse Osaamistarvekompassin päävalikosta Ammattialat-osio. Valitse ammattiala, joka vastaa parhaiten sitä alaa, jolta etsit töitä. Voit selata aloja tai etsiä tiettyä alaa hakusanalla. Kun olet valinnut ammattialan, klikkaa sen kohdalla Osaamiset-painiketta.
 

2. Tutustu alalla tarvittaviin osaamisiin

Ammattialasivulle on listattu yleisimmät osaamiset, joita alan työpaikkailmoituksissa on kysytty. Osaamista klikkaamalla näet listan muista taidoista, joita valitsemaasi osaamiseen usein liittyy.

Tutustu osaamisiin ja listaa ne taidot, jotka tunnistat itselläsi. Kysy itseltäsi:

  • Missä tilanteessa ja miten olen hyödyntänyt tätä osaamista?
  • Millaisia onnistumisia olen saavuttanut tämän osaamisen avulla?

Työpaikkailmoitus kertoo, mitä juuri kyseisessä tehtävässä edellytetään. Osaamistarvekompassi taas tarjoaa laajempaa kuvaa alan osaamisvaatimuksista. Kun peilaat niitä omaan taustaasi, saatat tunnistaa osaamisia, joita et muuten olisi tullut ajatelleeksi mainita.

Vinkki: Jos haluat saada lisää aineistoa osaamisten tunnistamisen tueksi, kurkkaa myös Power BI -raporttia Osaamistarpeet ammattialoittain. Raportti sisältää ammattialasivua kattavamman listan osaamisia.  

  1.   Valitse raportilta välilehti "Ammattialat, osaamiset ja lähiosaamiset"
  2.   Valitse ammattiala vasemman reunan valikosta
  3.   Tutustu laajemmin alalla kysyttyihin osaamisiin.

3. Rakenna oma osaamisprofiilisi

Ryhmittele listaamasi osaamiset luonteviksi kokonaisuuksiksi. Havainnollista osaamisia konkreettisilla esimerkeillä, joissa tuot esiin kokemustasi, onnistumisiasi ja saavutuksiasi.

Esimerkiksi osaamiset kirjanpitotaidot, tilinpäätöksen laatiminen ja Procountorin käyttötaidot voisi muotoilla seuraavasti: 

Taloushallinto:

  • Olen vastannut pk-yrityksen kirjanpidosta ja tilinpäätösten laatimisesta 
  • Käytän sujuvasti mm. Exceliä ja Procountoria kirjanpitoon, raportointiin ja talousprosessien automatisointiin

Esimerkki CV:stä

Alla on esimerkki osaamispohjaisesta CV:stä. Kuvitteellinen työnhakija on pitkään samoissa tehtävissä työskennellyt ICT-alan asiantuntija, joka haluaa tuoda vahvuutensa konkreettisesti esiin.

Ota käyttöön valmis CV-pohja

Olemme luoneet Canva-työkalulla valmiin CV-pohjan, jonka avulla voit helposti rakentaa oman ansioluettelosi. Canva on maksuton suunnittelutyökalu, jota voi käyttää tietokoneen selaimessa ja puhelinsovelluksena. Palvelu vaatii rekisteröitymisen.

Lataa ohje pdf-muodossa