Hyppää sisältöön
Grafiikka, jossa hehkulamppu suurennuslasin sisällä ja kuvaajia tietokoneen näytöllä.

Tukimateriaali opastaa ennakointitiedon ja Osaamistarvekompassin tietosisällön hyödyntämisessä.

Tukimateriaali ohjaustyötä tekeville

Asiakkaita koulutus- ja uravalinnoissaan ohjaavat asiantuntijat ovat ennakointitiedon hyödyntäjinä uusi ryhmä. Siksi olemme kehittäneet tukimateriaalin Osaamistarvekompassin käytöstä. Tavoitteena on, että uusi tieto löytäisi hyödyntäjänsä ja että hyödyntäjät 

  • ymmärtävät ennakointitiedon luonteen ja epävarmuustekijät​
  • osaavat soveltaa tietoa ohjauksen eettisistä lähtökohdista​
  • löytävät Osaamistarvekompassista omille asiakkailleen​ soveltuvan tiedon
  • osaavat käyttää osaamisen ennakoinnin perussanastoa niin, että asiakaskin ymmärtää esitetyn tiedon luonteen​
  • osaavat myös etsiä verkosta lisätietoa, jos Osaamistarvekompassissa julkaistu tieto ei riitä kaikkiin asiakastarpeisiin​.
Mitä on osaamisen ennakointi?

Ennakointi ei ole ennustamista, vaan varautumista. Osaamisen ennakoinnissa varaudutaan työelämän muuttuviin osaamistarpeisiin.

  • Hyödynnetään dataa muutosten havaitsemiseen. 
  • Arvioidaan, onko muutos jatkuvaa tai jopa kasvavaa .
  • Arvioidaan muutoksen vaikutuksia.

Osaamisen laadullisella ennakoinnilla varaudutaan muuttuvaan työn ja osaamisen kohtaantoon esimerkiksi osaamista kehittämällä. Määrällinen ennakointi taas tuottaa tietoa työelämän tarvitseman osaamisen ja siihen johtavan koulutuksen määristä.

Mitä Osaamistarvekompassissa on?

Osaamistarvekompassi on asiakkaalle avuksi ennen kaikkea oman osaamisen sanoittamisessa.

Osaamistarvekompassista löytää tuhansia alakohtaisia osaamissanoja sekä pieniä osaamiskokonaisuuksia, jotka muodostuvat osaamisesta ja siihen liittyvistä lähiosaamisista. Asiakas voi käyttää osaamissanoja oman osaamisprofiilinsa rakentamisessa. 

Osaamistarvekompassi perustuu dataan. Data on eri asia kuin tieto ja datan hyödyntäminen vaatii yleensä tulkintaa. Ohjaajankin siis pitää tehdä Osaamistarvekompassia hyödyntäessään tulkintoja datasta asiakkaalleen. Jos datasta voi päätellä, että asiakkaan osaaminen ei vastaa työmarkkinoiden vaatimuksia, on ohjaajan ammattitaitoa auttaa häntä ymmärtämään tilanne ja korjaamaan sitä. 

Osaamistarvekompassin käyttö helpottuu, kun käännät ajatuksesi koulutuksista ja ammateista osaamisiin ja osaamisprofiileihin. Osaamistarvekompassissa on osio Ammattialat, mutta sitäkin kannattaa ajatella vain yhtenä näkökulmana työmarkkinoihin ja osaamisprofiileihin. Suhtaudu käsitteisiin mieluummin muuntuvina kuin pysyvinä ja muista, että käsitteille on aina vaihtoehtoja ja sanoille synonyymeja. 

Mitä Osaamistarvekompasissa ei ole?

Osaamistarvekompassi ei kerro, missä ammateissa tulevaisuudessa on varmasti töitä. Se ei kerro, millä koulutuksella voisi sijoittua mihinkin ammattiin, koska työllistyminen ei ole aina suoraviivaista. Koulutusjärjestelmän kieli on erilaista kuin työmarkkinoiden käyttämä kieli, eivätkä tutkintonimikkeet vastaa suoraan tehtävänimikkeitä. Samalla koulutuksella voi työllistyä hyvinkin erilaisiin työtehtäviin ja ammatteihin työnhakijan osaamisen ja kiinnostuksen sekä työtehtävän vaatimusten mukaan. 

Osaamistarvekompassissa ei ole koulutustietoa. Tieto koulutuksista löytyy Opintopolusta ja koulutuksen järjestäjien sivuilta.

Osaamistarvekompassissa ei ole varsinaista ammattialojen kohtaantotietoa. Opetushallituksen määrällisen ennakoinnin tuloksia löytyy Vipunen-palvelusta: