Hyppää sisältöön

Alakohtaiset tilannekuvat kokoavat yhteen ammattialoja koskevaa dataa ja kohtaantotietoa

Tiedote
12.2.2024
Hoitaja mittaa verenpainetta ikääntyneeltä sairaalavuoteessa makaavalta nainen.

Osaamistarvekompassin uusi sisältökonsepti ennakoi alan tulevaisuutta. Alakohtaiset tilannekuvat tarjoavat kattavan katsauksen eri ammattialojen nykytilanteeseen ja lähitulevaisuuden näkymiin. Tiivis, silmäiltävä esitystapa ja tekstiä täydentävät visualisoinnit tekevät tiedon omaksumisesta vaivatonta ja nopeaa.

Tilannekuvakatsausten tiedot perustuvat Osaamistarvekompassin, Työmarkkinatorin Työvoiman saatavuus ja kohtaanto -raportin sekä Opetushallituksen ja Osaamisen ennakointifoorumin (OEF) kohtaantotarkastelun tietoihin.

Löydät tilannekuvat Osaamistarvekompassin Analyysit-osiosta.

Dataa ja konkreettisia toimenpide-ehdotuksia

Tilannekuvien tarkoituksena on tarjota napakka yleiskuva erityisesti työvoimapulasta ja kohtaanto-ongelmasta kärsivien ammattialojen tilanteesta. Työvoimapulaa syntyy aloille etenkin suuresta eläkepoistumasta sekä työvoimatarpeen kasvusta, johon tarjonta ei vastaa. Kohtaanto-ongelmassa puolestaan on kyse siitä, että työelämän tarpeet ja työvoiman tarjonta tai osaaminen eivät kohtaa.

Tilannekuviin on koottu keskeisiä nostoja ja huomioita viidestä osa-alueesta:

  • tunnusluvut
  • kohtaanto
  • työllisten koulutustausta
  • alalla kysytyt osaamiset
  • ehdotuksia toimenpiteiksi.

Osiot sisältävät muun muassa tietoa ammattialan työllisten ikärakenteesta, koulutustaustasta ja työmarkkinasiirtymistä sekä arvioita alan ennakoidusta kohtaannosta lyhyellä ja keskipitkällä aikavälillä. Tilasto- ja kohtaantotietoa täydentää lista niistä alan osaamisista, joille työelämässä on juuri nyt eniten kysyntää. Kunkin osion yhteydessä on myös vinkkejä siitä, miten tietoa voi hyödyntää.

Lukujen ja tietojen lisäksi tilannekuvakatsauksissa esitetään myös näkemyksiä konkreettisista toimenpiteistä, joilla alan kohtaantoa voitaisiin parantaa.

Tilannekuvan osaamistarveosiota tullaan täydentämään kevään 2024 aikana päivitetyillä osaamistarvetiedoilla ja osaamisten lähiosaamilla.

Kalatalousalalle ennakoidaan työvoimapulaa, lähi- ja perushoitajille tasapainoa

Ensimmäiset kaksi tilannekuvaa käsittelevät kalatalousalaa sekä lähi- ja perushoitajien ammattialaa. Siinä missä kalatalousalan lyhyen aikavälin ylitarjonnan ja kohtaanto-ongelman ennakoidaan kääntyvän keskipitkällä aikavälillä alitarjonnaksi, lähi- ja perushoitajien kohdalla tämänhetkisen alitarjonnan odotetaan tasaantuvan. Kummankin ammattialan ikärakenne on korkea, joten lähivuosille ennakoidaan suurta työvoimapoistumaa. Myös alan vaihtaminen on ollut sekä kalatalouden työllisillä että lähi- ja perushoitajilla yleistä.

Tilannekuviin kootuissa toimenpide-ehdotuksissa esitetään ratkaisuja näihin haasteisiin. Esimerkiksi kalatalousalan tilannetta voitaisiin parantaa ohjaamalla alalla jo työskenteleviä täydentämään osaamistaan kalatalouden tutkinnon osilla, laajentamalla kalatalouden osaamispalveluita sekä lisäämällä alan houkuttelevuutta työvoiman ulkopuolisissa ryhmissä.

Lähi- ja perushoitajien ammattialalla tarvitaan muun muassa pätevöittävää koulutusta työ- ja koulutusperäisen maahanmuuton edistämiseksi, panostuksia suomen kielen opetukseen sekä ikääntyvän väestön palvelutarpeisiin vastaavaa osaamista.

Seuraavissa tilannekuvissa tarkastellaan muun muassa kotipalvelutyöntekijöiden ja metallialan työntekijöiden tilannetta.

Keille tilannekuvat on suunnattu?

Tilannekuvat palvelevat useaa kohderyhmää:

  • koulutuspalveluiden tarjoajia
  • tieto-, neuvonta- ja ohjauspalveluiden tuottajia
  • aluekehittäjiä ja alueellisia ennakointitahoja.

Koulutuksen järjestäjät voivat hyödyntää tietoja oman palvelutarjontansa kehittämistarpeiden ennakoinnissa ja koulutusten suunnittelussa. Esimerkiksi tieto kysytyimmistä osaamisista tukee työelämän tarpeita vastaavien osaamispalveluiden hankintaa ja suunnittelua.

Ohjaajat saavat tilannekuvista nopeasti täsmätietoa tietystä ammattialasta asiakkaan koulutusvalintojen ja urasuunnittelun tueksi. Ohjauksessa hyödyllistä on esimerkiksi tieto siitä, millaisilla osaamiskokonaisuuksilla ja koulutustaustoilla millekin ammattialalle työllistytään, millainen on alan lyhyen ja keskipitkän aikavälin kohtaanto ja minkälaisia siirtymiä alalle tai alalta tehdään.

Aluekehittäjät saavat tilannekuvista ajankohtaista tietoa alueellisten työvoimatarpeiden ja osaamisen ennakoinnin tueksi. Alakohtaisesta tiedosta alueella olevasta osaamisesta sekä lyhyen ja keskipitkän aikavälin työvoimatarpeesta on hyötyä esimerkiksi osaamispalveluiden suunnittelussa ja kohdentamisessa.

Tilannekuvat ovat nimensä veroisesti tiiviitä ja nopeasti silmäiltäviä katsauksia. Vaikka ne tarjoavat hyvän yleiskuvan, Osaamistarvekompassin muut osiot sisältävät vielä yksityiskohtaisempaa ja kattavampaa tietoa. Kannattaakin perehtyä palvelun tietosisältöihin ja analyyseihin vielä perusteellisemmin esimerkiksi tilannekuvien lopussa olevien linkkien ja sivuston yläreunan valikon kautta.

Tutustu tilannekuviin