Hyppää sisältöön

Osaamistarvekompassin uusin versio lanseerattiin viime viikolla hybriditilaisuudessa

Tiedote
15.4.2024
Lanseeraustilaisuudesta otettu kuva, jossa näkyy yleisöä ja takaseinälle heijastettu diaesitys
Kuva: Antti Kanes

Jotpa järjesti 11.4.2024 hybriditilaisuuden nimeltä Kohti jatkuvan oppimisen tulevaisuutta – Osaamistarvekompassi suunnannäyttäjänä. Koulutuksen järjestäjille suunnatussa tilaisuudessa syvennyttiin ennakointitiedon hyödyntämiseen jatkuvan oppimisen osaamispalveluiden kehittämisessä sekä lanseerattiin Osaamistarvekompassin kehittyneempi versio.

Paikan päälle Hilton Helsinki Strandiin saapui noin 50 osallistujaa, ja etäyhteyksien kautta tapahtuma-alustalla vieraili tilaisuuden aikana yhteensä 399 henkilöä.

Ohjelmassa puheenvuoroja ja paneelikeskustelu

Lähitilaisuudessa ohjelmaan virittäydyttiin aamiaistarjoilun merkeissä, ja mielenkiintoiset puheenvuorot sekä paneelikeskustelu tarjosivat uusia oivalluksia ja käytännön kokemuksia ennakointitiedon hyödyntämisestä koulutussuunnittelussa ja jatkuvan oppimisen palveluiden kehittämisessä. Puheenvuorot herättivät myös vilkasta keskustelua tapahtuma-alustalla.

Alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen työ- ja elinkeinoministeriöstä puhui muun muassa ennakoinnin merkityksestä kohtaanto-ongelmien ratkomisessa ja elinkeinorakenteen muutoksiin sopeutumisessa. Tulevaisuusmuotoilija Minna Koskelo kannusti kuulijoita kääntämään katseet ammatti-identiteetistä osaamisidentiteettiin ja lineaariselta urapolulta poikkeamiseen.

Paneelikeskustelussa AaltoEE:n akateeminen johtaja Mikko Laukkanen, Centrian rehtori ja toimitusjohtaja Tapio Huttula sekä Stadin ammatti- ja aikuisopiston johtava rehtori Maria Sarkkinen keskustelivat muun muassa ennakointitiedon hyödyntämisestä, työelämän muutostilanteisiin varautumisesta ja tekoälyn mahdollisuuksista koulutussuunnittelussa.

Tilaisuudessa esiteltiin myös Osaamistarvekompassin kehittyneempi versio. Jotpan kehittämispäällikkö Samuli Leveälahti ja projektipäällikkö Satu Meriluoto kertoivat Osaamistarvekompassin sisällöistä käytännön case-esimerkkien kautta.

Ensimmäisissä esimerkissä tutustuttiin tuulivoima-alan tutkintojen osien suorittaneiden määriin sekä varhaiskasvatuksen johtajien ja opettajien työmarkkinasiirtymiin. Kolmannessa esimerkissä puolestaan perehdyttiin uuteen osaamistarvedataan ja vihreiden osaamisten yhdistelmiin, jotka antavat viitteitä mahdollisista tulevista tehtävistä tai ammateista.

Lämpimät kiitokset puhujille, panelisteille sekä yleisölle niin paikan päällä kuin etänäkin!

Osaamistarvekompassin case-esimerkkien sisällöt

Anna palautetta tilaisuudesta

Arvostamme suuresti palautetta ja haluaisimme kuulla, mitä mieltä olit tilaisuudesta. Voit kertoa mielipiteesi oheisen palautekyselyn kautta. Kysely on anonyymi ja vastaaminen vie noin minuutin.