Hyppää sisältöön

Ravitsemisalan päälliköt

Tunnusluvuissa on summatietona kolmen ammattialan tunnusluvut:

  • Ravitsemisalan päälliköt +
  • Ravitsemisalan keittiötyöntekijät +
  • Ravitsemisalan asiakaspalvelijat

Tunnusluvut kuvaavat siis ammattialaluokituksen ylätason Ravitsemisalan päälliköt ja työntekijät tietoja. Tunnuslukujen summaaminen perustuu Tilastokeskuksen tilastojen julkaisuehtoihin.

Alan kuvaus

Ravitsemisalan päälliköt ja työntekijät

Työlliset
Työllisten määrä 73000
Datalähteet

Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen erillisaineistoon vuodelta 2022. Tiedot päivittyvät kalenterivuoden lopussa. Aineisto on kuvattu tarkemmin sivulla Datalähteet.

Jos haluat tarkastella useiden vuosien kehitystä rinnakkain, löydät uusimman ja aiempien vuosien tiedot Power BI -raportilta Ammattialojen työllisten tunnuslukuja

Työlliset maakunnittain

Kuvaus

Ravitsemisalan päälliköt johtavat ravitsemispalveluiden toimintaa esimerkiksi ravintoloissa, ruokaloissa ja hotelleissa.

Keskeisenä vastuualueena on ruoanlaiton suunnittelu, organisointi ja valvonta. Lisäksi päälliköt vastaavat muun muassa toiminnan kehittämisestä, taloushallinnosta sekä henkilöstön johtamisesta ja kouluttamisesta. He määrittelevät myös strategiat ja tavoitteet yrityksen tai osaston toiminnalle.

Alan työlliset työskentelevät usein ravintolaesimiehinä tai vuoropäälliköinä, joiden tehtäviin sisältyy myös työvuorojen suunnittelua.

Yleisimmät työtehtävät

Ravitsemisalan päälliköiden työtehtävät voivat vaihdella suuresti toimintaympäristöstä riippuen. Työ voi sijoittua esimerkiksi ravintolaan, koulun tai sairaalan ruokapalveluun tai catering-yritykseen.

  • Henkilöstöjohtaminen
    Vastaa tiiminsä johtamisesta, tehtävien jakamisesta ja arvioinneista.
     
  • Ruoanvalmistusprosessin valvonta
    Varmistaa, että ruoanvalmistusprosessi on tehokas, turvallinen ja terveysstandardien mukainen.
     
  • Ruokalistojen suunnittelu
    Vastaa ruokalistan suunnittelusta ja muuttamisesta sesongin tai asiakaspalautteen perusteella.
     
  • Taloushallinto
    Osallistuu yrityksen taloushallintoon, kuten budjetointiin, kustannusten seurantaan ja kannattavuuden analysointiin.
     
  • Raaka-aineiden hankinta
    Vastaa raaka-aineiden hankinnasta ja toimittajasuhteiden ylläpidosta varmistaakseen laadukkaiden ja tuoreiden tuotteiden saatavuuden.
     
  • Laadunvalvonta
    Varmistaa, että ruoanvalmistus ja tarjoilu täyttävät korkeat laatuvaatimukset ja hygieniastandardit.
     
  • Tilausten hallinta
    Vastaa tarvittavien ruoka-aineiden, laitteiden ja muiden tarvikkeiden tilauksista.
     
  • Henkilöstön koulutus
    Kouluttaa henkilöstöä uusien ruokalajien, ruoanvalmistustekniikoiden ja asiakaspalvelun osalta.
     
  • Asiakaspalaute ja -tyytyväisyys
    Seuraa asiakaspalautetta ja pyrkii jatkuvasti parantamaan palvelun laatua ja asiakastyytyväisyyttä.
     
  • Ravitsemusalan säädökset
    Tuntee ja noudattaa ravitsemisalan säännökset ja lait, kuten elintarvikelainsäädännön ja hygieniamääräykset.

Työmarkkinasiirtymät

Ravitsemisalan päälliköt ja työntekijät

Työmarkkinasiirtymät

Datalähteet

Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen erillisaineistoon vuosilta 2017–2022. Tiedot päivittyvät kalenterivuoden lopussa. Aineisto on kuvattu tarkemmin sivulla Datalähteet.

Jos haluat tarkastella useiden vuosien kehitystä rinnakkain, löydät uusimman ja aiempien tarkastelujaksojen tiedot Power BI -raportilta Ammattisiirtymät
 

Työmarkkinasiirtymätieto kuvaa henkilöiden ammattialan vaihtoa sekä opiskelijoiden, työttömien ja työvoiman ulkopuolella olleiden työllistymistä eri ammattialoille. Työmarkkinasiirtymän taustalla voi olla esimerkiksi eteneminen asiantuntija- tai johtotehtäviin tai kokonaan toiselle alalle siirtyminen esimerkiksi äkillisen rakennemuutoksen seurauksena.

Aineistossa "Ammatti tuntematon" tarkoittaa sitä, että Tilastokeskuksella ei ole tietoa henkilön ammatista tai henkilön työnkuvaan kuuluu ammatteihin luokittelemattomia tehtäviä. "Tuntematon" eli tuntematon työmarkkinatilanne -luokkaan Tilastokeskus sisällyttää sellaisessa sosioekonomisessa tilanteessa olevat henkilöt, joita ei ole voitu sijoittaa työllisten, työttömien, opiskelijoiden tai työvoiman ulkopuolella olevien luokkiin tai joiden oma tai päämiehen toiminta ei ole tiedossa.

Koronapandemia vaikutti merkittävästi 2020-luvun alkuvuosina työmarkkinasiirtymiin, eivätkä suuretkaan muutokset välttämättä viittaa alan rakennemuutokseen. Tämä on suositeltavaa ottaa huomioon siirtymiä tarkastellessa.