Hyppää sisältöön

Ravitsemisalan päälliköt

Osaamiset

Sivulla näytetään 30 ammattialaan liittyvää osaamista lähiosaamisineen: 

  • 10 alakohtaista
  • 10 melko alakohtaista
  • 10 laajasti sovellettavaa osaamista

Klikkaamalla väkäsestä saat auki listan lähiosaamisista, joiden yhteydessä osaaminen useimmin datassa esiintyy. Datalähteinä ammattialojen osaamisissa ovat olleet työpaikkailmoitukset ja Open AI. Suuri kielimalli on mukana, koska vähän työllistävillä ja pääosin yrittäjiä työllistävillä aloilla työpaikkailmoitusten määrä on niin pieni, että niiden perusteella muodostettu alan osaamisen tilannekuva ei olisi luotettava.

Kattavamman listan ammattialan osaamisista näet Power BI -raportilta Osaamistarpeet ammattialoittain.

Alakohtaista

esiintyy 1 alalla
Reseptiikan kehitys
raaka-aineiden tunnistaminen ja laadun tuntemus, asiakaspalautteen vastaanotto- ja käsittelytaidot, varastonhallintajärjestelmän käyttöosaaminen, paloturvallisuusnormien ymmärrys, elintarvikehygienian osaaminen
Ruoan esillepanoestetiikkaa
Ei lähiosaamisia

Melko alakohtaista

esiintyy 2-5 alalla
Henkilöstön kouluttamisen osaaminen elintarvikejätteen vähentämiseksi
resurssitehokkaiden teknologioiden käyttö majoitus- ja ravintola-alalla, elintarvikejätteen vähentämisindikaattorien suunnitteluosaaminen, palveluiden tarjoamisen osaaminen, menun suunnittelun taidot, elintarvikejätteen seurantajärjestelmät, elintarvikkeiden laadunvarmistusosaaminen, turvallisuuden yleiset periaatteet, yhteistyötaidot, elintarvikejätteen synnyn ehkäisyn tutkimusosaaminen, ruoan turvallisuusosaaminen, elintarvikejätteen vähentämisstrategioiden kehittäminen, suomen kielen taito
Menun suunnittelun taidot
lämmitystekniikoiden käyttöosaaminen, resurssitehokkaiden teknologioiden käyttö majoitus- ja ravintola-alalla, elintarvikejätteen seurantajärjestelmät, elintarvikejätteen vähentämisindikaattorien suunnitteluosaaminen, henkilöstön kouluttamisen osaaminen elintarvikejätteen vähentämiseksi, ravintolan keittiötoiminnan ymmärrys, ruoan laadunvalvontataidot, haastatteluosaaminen, palveluiden tarjoamisen osaaminen, ruoan turvallisuusosaaminen, elintarvikkeiden jäähdytysprosessien hallinnan taito, jätteiden hävittämistaidot, elintarvikejätteen synnyn ehkäisyn tutkimusosaaminen
Ruokalistojen suunnittelutaidot
esihenkilötaidot, ruokien esille asettamisen taidot, ruoanvalmistustaidot, työntekijöiden kouluttamisen osaaminen, konditoriatuotteiden valmistustaidot, reseptien laatimisen osaaminen, lämmitystekniikoiden käyttöosaaminen, kulujen hallinnan taito, saapuvien toimitusten tarkastamisen osaaminen, ruoan laadunvalvontataidot, ryhmätyöskentelytaidot, tarvikkeiden tilaustaidot, asiakaspalvelun laadun varmistaminen ja ylläpitotaito, asiakaspalautteen vastaanotto- ja käsittelytaidot, asiakasvalitusten käsittelyn osaaminen
Ruokien esille asettamisen taidot
ruokalistojen suunnittelutaidot, lämmitystekniikoiden käyttöosaaminen, esihenkilötaidot, ruoanvalmistustaidot, työntekijöiden kouluttamisen osaaminen, konditoriatuotteiden valmistustaidot, reseptien laatimisen osaaminen, asiakasvalitusten käsittelyn osaaminen, saapuvien toimitusten tarkastamisen osaaminen, kemiallisten puhdistusaineiden käsittelytaidot, asiakaspalvelun laadun varmistaminen ja ylläpitotaito, ruoan laadunvalvontataidot, erikoistarjousten kehittämisosaaminen, asiakaspalautteen vastaanotto- ja käsittelytaidot
Ruoan laadunvalvontataidot
asiakasvalitusten käsittelyn osaaminen, ruokien esille asettamisen taidot, menun suunnittelun taidot, erikoistarjousten kehittämisosaaminen, asiakaspalvelun laadun varmistaminen ja ylläpitotaito, ruoan laadunvalvontataidot, ruoan turvallisuusosaaminen, ruoanvalmistustaidot, työntekijöiden kouluttamisen osaaminen, keittiön työvuoron vaihdon hallinta, asiakaspalautteen vastaanotto- ja käsittelytaidot, esihenkilötaidot, pöytien kattauksen tarkastamisen osaaminen, kulujen hallinnan taito, asiakastarpeiden tunnistamiskyky, henkilöstön toiminnan valvontataidot, ruokalistojen suunnittelutaidot
Erikoistarjousten kehittämisosaaminen
asiakaspalvelun laadun varmistaminen ja ylläpitotaito, asiakasvalitusten käsittelyn osaaminen, työntekijöiden kouluttamisen osaaminen, asiakaspalautteen vastaanotto- ja käsittelytaidot, ruoan laadunvalvontataidot, pöytien kattauksen tarkastamisen osaaminen, ruokien esille asettamisen taidot, asiakastarpeiden tunnistamiskyky, ravintolan päivittäistoiminnan hallinta
Lämmitystekniikoiden käyttöosaaminen
ruokien esille asettamisen taidot, ruoanvalmistustaidot, menun suunnittelun taidot, työntekijöiden kouluttamisen osaaminen, konditoriatuotteiden valmistustaidot, ruokalistojen suunnittelutaidot, keittiön työvuoron vaihdon hallinta, elintarvikkeiden jäähdytysprosessien hallinnan taito, kemiallisten puhdistusaineiden käsittelytaidot, saapuvien toimitusten tarkastamisen osaaminen, ryhmätyöskentelytaidot, keittiötarvikkeiden varastointitaidot, keittiötarvikkeiden tilausten seuranta
Kulujen hallinnan taito
esihenkilötaidot, ruokalistojen suunnittelutaidot, työntekijöiden kouluttamisen osaaminen, asiakaspalautteen vastaanotto- ja käsittelytaidot, ruoan laadunvalvontataidot, saapuvien toimitusten tarkastamisen osaaminen, ruoanvalmistusalueen puhdistustaito, budjetin hallinta- ja seurantataidot, varastonhallintataidot, ryhmätyöskentelytaidot, tarvikkeiden tilaustaidot, asiakaspalvelun laadun varmistaminen ja ylläpitotaito, aikataulujen laatimisen osaaminen
Ravintolan keittiötoiminnan ymmärrys
menun suunnittelun taidot, resurssitehokkaiden teknologioiden käyttö majoitus- ja ravintola-alalla, ravintolan johtamisen taidot, tilausten kokonaisvaltainen hallinta toimitusketjussa, elintarvikejätteen seurantajärjestelmät, työn organisointitaidot, innovatiivisten ratkaisujen kehittämiskyky, strategiaosaaminen, inventaarion hallintataidot, kahvilapalveluiden tuntemus, ihmisten johtamistaidot, norjan kielen taito, italian kielen taito, suullinen ja kirjallinen viestintätaito, palveluiden tarjoamisen osaaminen, toiminnallinen osaaminen, baarityöskentelyn osaaminen, johtamistaidot, historian tuntemus
Elintarvikejätteen seurantajärjestelmät
resurssitehokkaiden teknologioiden käyttö majoitus- ja ravintola-alalla, menun suunnittelun taidot, elintarvikejätteen vähentämisindikaattorien suunnitteluosaaminen, haastatteluosaaminen, itsenäinen työskentelykyky, henkilöstön kouluttamisen osaaminen elintarvikejätteen vähentämiseksi, ravintolan keittiötoiminnan ymmärrys, ruokalistojen suunnittelutaidot, elintarvikejätteen vähentämisstrategioiden kehittäminen, esimiestaidot ja johtajuus, elintarvikejätteen synnyn ehkäisyn tutkimusosaaminen, ihmissuhdetaidot, suomen kielen taito, yrityksen strategisten tavoitteiden asettamistaidot, ruotsin kielen taito

Laajasti sovellettavissa

esiintyy yli 5 alalla
Työntekijöiden kouluttamisen osaaminen
esihenkilötaidot, ruokalistojen suunnittelutaidot, ruokien esille asettamisen taidot, ruoanvalmistustaidot, lämmitystekniikoiden käyttöosaaminen, konditoriatuotteiden valmistustaidot, reseptien laatimisen osaaminen, asiakasvalitusten käsittelyn osaaminen, asiakaspalautteen vastaanotto- ja käsittelytaidot, kulujen hallinnan taito, asiakaspalvelun laadun varmistaminen ja ylläpitotaito, ruoan laadunvalvontataidot, erikoistarjousten kehittämisosaaminen, ryhmätyöskentelytaidot
Esihenkilötaidot
ruokalistojen suunnittelutaidot, ruokien esille asettamisen taidot, työntekijöiden kouluttamisen osaaminen, ruoanvalmistustaidot, konditoriatuotteiden valmistustaidot, reseptien laatimisen osaaminen, asiakaspalautteen vastaanotto- ja käsittelytaidot, kulujen hallinnan taito, ruoan laadunvalvontataidot, asiakasvalitusten käsittelyn osaaminen, asiakaspalvelun laadun varmistaminen ja ylläpitotaito, pöytien kattauksen tarkastamisen osaaminen, budjetin hallinta- ja seurantataidot, henkilöstön toiminnan valvontataidot
Johtamistaidot
tiimin johtamisen taidot, ravintolan päivittäistoiminnan hallinta, jälkiruokien valmistustaidot, ongelmanratkaisukyky, muuttuvissa tilanteissa toimimisen taidot, englannin kielen taito, suomen kielen taito, ihmissuhdetaidot, johtamistaidot, ruokalistan suunnittelutaidot
Palveluiden tarjoamisen osaaminen
henkilöstön kouluttamisen osaaminen elintarvikejätteen vähentämiseksi, elintarvikejätteen vähentämisindikaattorien suunnitteluosaaminen, resurssitehokkaiden teknologioiden käyttö majoitus- ja ravintola-alalla, menun suunnittelun taidot, ongelmanratkaisukyky, ruoan turvallisuusosaaminen, turvallisen ruoan valmistelutaidot, turvallisuuden yleiset periaatteet, elintarvikejätteen synnyn ehkäisyn tutkimusosaaminen, vieraiden vastaanottotaidot, alkoholijuomien esittely- ja tarjoiluosaaminen, jätteiden hävittämistaidot, päihdetyön erityisosaaminen
Asiakaspalvelun laadun varmistaminen ja ylläpitotaito
asiakasvalitusten käsittelyn osaaminen, työntekijöiden kouluttamisen osaaminen, asiakaspalautteen vastaanotto- ja käsittelytaidot, erikoistarjousten kehittämisosaaminen, ruoan laadunvalvontataidot, esihenkilötaidot, ruokien esille asettamisen taidot, asiakastarpeiden tunnistamiskyky, pöytien kattauksen tarkastamisen osaaminen
Asiakasvalitusten käsittelyn osaaminen
työntekijöiden kouluttamisen osaaminen, asiakaspalautteen vastaanotto- ja käsittelytaidot, ruokien esille asettamisen taidot, asiakaspalvelun laadun varmistaminen ja ylläpitotaito, esihenkilötaidot, ruoan laadunvalvontataidot, ruokalistojen suunnittelutaidot, menun hintojen määrittämistaito, kemiallisten puhdistusaineiden käsittelytaidot, ruoanvalmistustaidot, erikoistarjousten kehittämisosaaminen, asiakastarpeiden tunnistamiskyky, pöytien kattauksen tarkastamisen osaaminen, ravintolan päivittäistoiminnan hallinta
Asiakaspalautteen vastaanotto- ja käsittelytaidot
työntekijöiden kouluttamisen osaaminen, esihenkilötaidot, asiakasvalitusten käsittelyn osaaminen, kulujen hallinnan taito, ruoan laadunvalvontataidot, asiakaspalvelun laadun varmistaminen ja ylläpitotaito, ruokalistojen suunnittelutaidot, ruokien esille asettamisen taidot, menun hintojen määrittämistaito, erikoistarjousten kehittämisosaaminen, asiakastarpeiden tunnistamiskyky, pöytien kattauksen tarkastamisen osaaminen
Ryhmätyöskentelytaidot
työntekijöiden kouluttamisen osaaminen, kulujen hallinnan taito, ruokalistojen suunnittelutaidot, saapuvien toimitusten tarkastamisen osaaminen, tarvikkeiden tilaustaidot, lämmitystekniikoiden käyttöosaaminen, keittiötarvikkeiden varastointitaidot, asiakaspalvelun laadun varmistaminen ja ylläpitotaito, elintarvikkeiden varastointiosaaminen, ruoanvalmistustaidot
Inventaarion hallintataidot
inventointisuunnitteluosaaminen, ravintolan keittiötoiminnan ymmärrys, tilausten kokonaisvaltainen hallinta toimitusketjussa, konseptien kehittämisprosessin hallinta, toiminnan kehittämisen osaaminen, työntekijöiden perehdyttämisen ja ohjaamisen taito, datan käsittelyn ja analysoinnin osaaminen, raportointi- ja analytiikkataidot, johtamistaidot, perehdyttämistaidot, palveluiden tarjoamisen osaaminen, alkoholijuomien esittely- ja tarjoiluosaaminen, ongelmanratkaisukyky, ruoan turvallisuusosaaminen, resurssitehokkaiden teknologioiden käyttö majoitus- ja ravintola-alalla, tietotekniikan käyttötaito, hankintaprosessien hallinta, turvallisuuden yleiset periaatteet
Asiakastarpeiden tunnistamiskyky
asiakaspalvelun laadun varmistaminen ja ylläpitotaito, asiakasvalitusten käsittelyn osaaminen, asiakaspalautteen vastaanotto- ja käsittelytaidot, työntekijöiden kouluttamisen osaaminen, erikoistarjousten kehittämisosaaminen, ruoan laadunvalvontataidot, vieraiden kielten käytön osaaminen, esihenkilötaidot, vieraiden vastaanottotaidot, palvelun tarjoamisen valvontataidot

Alan osaamisen yleiskuva

Pallokaaviossa on esitetty enintään 20 alan yleisintä osaamista ja niiden lukumäärä lähdedatassa. Värit kuvaavat osaamisten sovellettavuutta, joten kaaviosta näkee nopealla silmäyksellä, kuvaako työmarkkinadata alaa pääsääntöisesti alakohtaisten vai laajemmin sovellettavissa olevien taitojen kautta. Pallojen koko ja tummuusaste vaihtelevat sen mukaan, kuinka monta kertaa kyseinen osaaminen esiintyy datassa.

Huomaathan, että osaamisten lukumäärään vaikuttaa ammattialan työllisten määrä. Suurimmilla ammattialoilla osaamisten määrätkin ovat suuria. Vain vähän osaajia työllistävillä aloilla lukumäärä voi olla hyvinkin pieni, vaikka osaaminen olisikin alalla olennainen.

Katso datalähteet

Osaamiset on louhittu big datasta ja jalostettu tekoälyavusteisesti. Aineistona on käytetty työpaikkailmoituksia ja OpenAI:n suuren kielimallin dataa. Osaamisdata päivittyy vuosittain.