Hyppää sisältöön

Ravitsemisalan keittiötyöntekijät

Osaamiset

Sivulla näytetään 30 ammattialaan liittyvää osaamista lähiosaamisineen: 

  • 10 alakohtaista
  • 10 melko alakohtaista
  • 10 laajasti sovellettavaa osaamista

Klikkaamalla väkäsestä saat auki listan lähiosaamisista, joiden yhteydessä osaaminen useimmin datassa esiintyy. Datalähteinä ammattialojen osaamisissa ovat olleet työpaikkailmoitukset ja Open AI. Suuri kielimalli on mukana, koska vähän työllistävillä ja pääosin yrittäjiä työllistävillä aloilla työpaikkailmoitusten määrä on niin pieni, että niiden perusteella muodostettu alan osaamisen tilannekuva ei olisi luotettava.

Kattavamman listan ammattialan osaamisista näet Power BI -raportilta Osaamistarpeet ammattialoittain.

Alakohtaista

esiintyy 1 alalla
Pizzan valmistustaidot
jätteiden hävittämistaidot, kyselytutkimuksen toteuttamistaidot, positiivisen ilmapiirin luomiskyky, ruoanvalmistusalueen puhdistustaito, menun suunnittelun taidot, ruoanvalmistustaidot, ruokien esille asettamisen taidot, ruoan laadunvalvontataidot, asiakaspalvelun laadun varmistaminen ja ylläpitotaito, työntekijöiden kouluttamisen osaaminen, toimitusosaaaminen
Ruokalistan tuntemus
nopean oppimisen taidot, noutopöydän ylläpitotaidot, jätteen vähentämisen strategiat, aikataulutuksen hallinta, kassajärjestelmien hallinta, tilausten vastaanoton ja toimituksen hallinta
Noutopöydän ylläpitotaidot
esillepanon hallintataidot, kassajärjestelmien hallinta, ruokalistan tuntemus, tilausten vastaanoton ja toimituksen hallinta, ruokien koristeluosaaminen, hygieniasäännösten ja -standardien soveltaminen, tilannekohtainen joustavuuskyky työtehtävissä, työturvallisuussuunnitelmien hallinta, raaka-aineiden käsittelytaidot
Lisämyynnin taidot
tilausten käsittely, myyntiprosessin hallintataidot, asiakastarpeiden analysointitaito, myyntiraporttien laadintaosaaminen, kilpailuedun luomisen strategiat, myyntistrategioiden kehittämistaidot, tuotesijoittelun optimoinnin osaaminen, kuuntelu- ja empatiataito, menun suunnittelun taidot, konfliktien ratkaisuosaaminen
Salaatin valmistustaidot
tilausten kokonaisvaltainen hallinta toimitusketjussa, lihan käsittelytaidot, hygieniasäännösten ja -standardien soveltaminen, vihannesten käsittelytaidot, laadunvalvonnan periaatteiden osaaminen, työturvallisuussuunnitelmien hallinta
Astioiden pesemiseen ja keittiöhygieniaan liittyvät taidot
allergiatekijöiden tunnistamisen osaaminen, itsenäinen työskentelykyky, kosteiden tilojen puhdistus- ja huoltotyöosaaminen, työergonomian periaatteiden tuntemus, esillepanon hallintataidot, tiskikoneen käyttötaidot, tuotteiden esillepanon suunnitteluosaaminen
Esillepanon hallintataidot
astioiden pesemiseen ja keittiöhygieniaan liittyvät taidot, asiakaspalvelun ja neuvonnan taidot, kylmäketjun hallintataidot elintarvikelogistiikassa, noutopöydän ylläpitotaidot, tuotteiden esillepanon suunnitteluosaaminen, raaka-aineiden käsittelytaidot, hygieniasäännösten ja -standardien soveltaminen, tiskikoneen käyttötaidot
Juomatarjoilun tuntemus
ruokien koristeluosaaminen, asiakaspalvelun taidot ravintolassa, tilausten käsittelytaidot, alkoholilainsäädännön tuntemus
Tilausten käsittely
lisämyynnin taidot, menun suunnittelun taidot, tilausten vastaanoton ja toimituksen hallinta, myyntistrategioiden kehittämistaidot, stressinsietokyky
Ilmapiirin ylläpitäminen
konfliktien ratkaisutaidot, varastonhallintajärjestelmän käyttöosaaminen, erikoisruokavalioiden tuntemus, tilausten kokonaisvaltainen hallinta toimitusketjussa, kassajärjestelmien hallinta, laadunvalvonnan periaatteiden osaaminen, työturvallisuussuunnitelmien hallinta, sosiaalisten taitojen kehittämiskyky, empaattisen kuuntelun taito

Melko alakohtaista

esiintyy 2-5 alalla
Elintarvikkeiden leikkaustyökalujen käytön osaaminen
asiakaspalvelun laadun varmistaminen ja ylläpitotaito, ryhmätyöskentelytaidot, keittiön työvuoron vaihdon hallinta, ruoanvalmistustaidot, kemiallisten puhdistusaineiden käsittelytaidot, ruoanvalmistusalueen puhdistustaito, erikoistarjousten kehittämisosaaminen, asiakasvalitusten käsittelyn osaaminen, ruoan laadunvalvontataidot, keittiötarvikkeiden varastointitaidot, elintarvikkeiden jäähdytysprosessien hallinnan taito, saapuvien toimitusten tarkastamisen osaaminen, keittiölaitteiden oikean lämpötilan ylläpidon osaaminen, työntekijöiden kouluttamisen osaaminen
Elintarvikkeiden jäähdytysprosessien hallinnan taito
elintarvikkeiden varastointiosaaminen, hyvän valmistustavan noudattaminen, ravintoarvojen tuntemus, elintarvikkeiden päällystystaidot, elintarviketekniikan periaatteiden noudattaminen, elintarvikkeiden jalostuksen hygieniaprosessien noudattaminen, saapuvien toimitusten tarkastamisen osaaminen, lämmitystekniikoiden käyttöosaaminen, elintarvikkeiden toiminnallisten ominaisuuksien ymmärrys, sopivien pakkausmateriaalien valintataidot, keittiön työvuoron vaihdon hallinta, elintarvikkeiden leikkaustyökalujen käytön osaaminen, ruoanvalmistustaidot, keittiölaitteiden oikean lämpötilan ylläpidon osaaminen, kemiallisten puhdistusaineiden käsittelytaidot, ruoanvalmistusalueen puhdistustaito, työntekijöiden kouluttamisen osaaminen
Keittiön työvuoron vaihdon hallinta
elintarvikkeiden leikkaustyökalujen käytön osaaminen, ruoanvalmistustaidot, kemiallisten puhdistusaineiden käsittelytaidot, asiakaspalvelun laadun varmistaminen ja ylläpitotaito, ruoanvalmistusalueen puhdistustaito, asiakasvalitusten käsittelyn osaaminen, ryhmätyöskentelytaidot, ruoan laadunvalvontataidot, keittiötarvikkeiden varastointitaidot, keittiötarvikkeiden tilausten seuranta, elintarvikkeiden jäähdytysprosessien hallinnan taito, keittiölaitteiden oikean lämpötilan ylläpidon osaaminen, saapuvien toimitusten tarkastamisen osaaminen, lämmitystekniikoiden käyttöosaaminen, menun suunnittelun taidot
Ruoanvalmistusalueen puhdistustaito
ryhmätyöskentelytaidot, elintarvikkeiden leikkaustyökalujen käytön osaaminen, ruoanvalmistustaidot, kemiallisten puhdistusaineiden käsittelytaidot, asiakaspalvelun laadun varmistaminen ja ylläpitotaito, keittiön työvuoron vaihdon hallinta, varaston kierron hallinta, keittiötarvikkeiden tilausten seuranta, keittiötarvikkeiden varastointitaidot, työntekijöiden kouluttamisen osaaminen, elintarvikkeiden jäähdytysprosessien hallinnan taito, saapuvien toimitusten tarkastamisen osaaminen, kulujen hallinnan taito, lämmitystekniikoiden käyttöosaaminen
Kulujen hallinnan taito
ryhmätyöskentelytaidot, työntekijöiden kouluttamisen osaaminen, ruokalistojen suunnittelutaidot, tarvikkeiden tilaustaidot, saapuvien toimitusten tarkastamisen osaaminen, ruoanvalmistusalueen puhdistustaito, keittiötarvikkeiden varastointitaidot, tilausten valmistustaidot, ravintoarvojen tuntemus, ruoanvalmistustaidot, elintarvikkeiden varastointiosaaminen, kastikkeiden ja keittojen osaaminen
Ruoan laadunvalvontataidot
asiakasvalitusten käsittelyn osaaminen, erikoistarjousten kehittämisosaaminen, elintarvikkeiden leikkaustyökalujen käytön osaaminen, asiakaspalvelun laadun varmistaminen ja ylläpitotaito, keittiön työvuoron vaihdon hallinta, ruokien esille asettamisen taidot, erityistarpeisten asiakkaiden avustaminen, asiakassuhteiden ylläpito-osaaminen, elintarvikelaadun valvontaosaaminen, teelaatujen tuntemus, asiakaspalautteen vastaanotto- ja käsittelytaidot, kulujen hallinnan taito, ruokalistojen suunnittelutaidot, työntekijöiden kouluttamisen osaaminen, esihenkilötaidot, tarvikkeiden tilaustaidot, ryhmätyöskentelytaidot, ruoanvalmistustaidot
Erikoistarjousten kehittämisosaaminen
asiakaspalvelun laadun varmistaminen ja ylläpitotaito, ryhmätyöskentelytaidot, asiakasvalitusten käsittelyn osaaminen, ruokalistojen esittelytaidot, asiakaspalautteen vastaanotto- ja käsittelytaidot, ruoan laadunvalvontataidot, elintarvikkeiden leikkaustyökalujen käytön osaaminen, saapuvien toimitusten tarkastamisen osaaminen, lisämyyntituotteiden tarjoamisen osaaminen, työntekijöiden kouluttamisen osaaminen, ruokien esille asettamisen taidot, ruokalistojen suunnittelutaidot, asiakaspalvelun hallinnan taito, asiakastarpeiden tunnistamiskyky
Lämmitystekniikoiden käyttöosaaminen
elintarvikkeiden jäähdytysprosessien hallinnan taito, saapuvien toimitusten tarkastamisen osaaminen, työntekijöiden kouluttamisen osaaminen, ryhmätyöskentelytaidot, keittiötarvikkeiden tilausten seuranta, keittiötarvikkeiden varastointitaidot, elintarvikkeiden leikkaustyökalujen käytön osaaminen, ruoanvalmistustaidot, keittiölaitteiden oikean lämpötilan ylläpidon osaaminen, asiakaspalvelun laadun varmistaminen ja ylläpitotaito, keittiön työvuoron vaihdon hallinta, ruoanvalmistusalueen puhdistustaito
Ruokalistojen esittelytaidot
asiakaspalvelun laadun varmistaminen ja ylläpitotaito, ryhmätyöskentelytaidot, erikoistarjousten kehittämisosaaminen, asiakaspalautteen vastaanotto- ja käsittelytaidot, ruoan laadunvalvontataidot, asiakasvalitusten käsittelyn osaaminen, asiakaspalvelutaidot, työturvallisuuden valvontataidot, lisämyyntituotteiden tarjoamisen osaaminen, asiakkaiden opastustaidot
Keittiölaitteiden oikean lämpötilan ylläpidon osaaminen
elintarvikkeiden jäähdytysprosessien hallinnan taito, elintarvikkeiden leikkaustyökalujen käytön osaaminen, keittiön työvuoron vaihdon hallinta, ruoanvalmistustaidot, saapuvien toimitusten tarkastamisen osaaminen, lämmitystekniikoiden käyttöosaaminen, ruoanvalmistukseen käytettävien maitotuotteiden valmistelutaidot, ruokaan käytettävien kasvisten valmistelutaidot, kemiallisten puhdistusaineiden käsittelytaidot, työntekijöiden kouluttamisen osaaminen

Laajasti sovellettavissa

esiintyy yli 5 alalla
Ryhmätyöskentelytaidot
asiakaspalvelun laadun varmistaminen ja ylläpitotaito, elintarvikkeiden leikkaustyökalujen käytön osaaminen, ruoanvalmistustaidot, erikoistarjousten kehittämisosaaminen, kemiallisten puhdistusaineiden käsittelytaidot, ruoan laadunvalvontataidot, asiakasvalitusten käsittelyn osaaminen, asiakaspalautteen vastaanotto- ja käsittelytaidot, ruokalistojen esittelytaidot, ruoanvalmistusalueen puhdistustaito, saapuvien toimitusten tarkastamisen osaaminen, työntekijöiden kouluttamisen osaaminen, kulujen hallinnan taito, lämmitystekniikoiden käyttöosaaminen, ruokalistojen suunnittelutaidot, tarvikkeiden tilaustaidot
Palveluiden tarjoamisen osaaminen
jätteiden hävittämistaidot, jätteiden käsittelytaito, ruoan turvallisuusosaaminen, alkoholijuomien esittely- ja tarjoiluosaaminen, vieraiden vastaanottotaidot, henkilöstön kouluttamisen osaaminen elintarvikejätteen vähentämiseksi, menun suunnittelun taidot, asiakaspalvelun laadun varmistaminen ja ylläpitotaito, terveydelle vaarallisten aineiden hallintakäytäntöjen noudattaminen, turvallisuuden yleiset periaatteet, resurssitehokkaiden teknologioiden käyttö majoitus- ja ravintola-alalla, elintarvikejätteen synnyn ehkäisyn tutkimusosaaminen, elintarvikejätteen vähentämisstrategioiden kehittäminen, elintarvikejätteen vähentämisindikaattorien suunnitteluosaaminen, elintarvikejätteen seurantajärjestelmät
Asiakaspalvelun laadun varmistaminen ja ylläpitotaito
ryhmätyöskentelytaidot, elintarvikkeiden leikkaustyökalujen käytön osaaminen, erikoistarjousten kehittämisosaaminen, asiakasvalitusten käsittelyn osaaminen, asiakaspalautteen vastaanotto- ja käsittelytaidot, ruoan laadunvalvontataidot, ruokalistojen esittelytaidot, ruoanvalmistustaidot, keittiön työvuoron vaihdon hallinta, kemiallisten puhdistusaineiden käsittelytaidot, työntekijöiden kouluttamisen osaaminen, ruokien esille asettamisen taidot, ruokalistojen suunnittelutaidot, asiakaspalvelun hallinnan taito, vieraiden kielten käytön osaaminen
Jätteiden hävittämistaidot
palveluiden tarjoamisen osaaminen, jätteiden käsittelytaito, ruoan turvallisuusosaaminen, positiivisen ilmapiirin luomiskyky, terveydelle vaarallisten aineiden hallintakäytäntöjen noudattaminen, menun suunnittelun taidot, henkilöstön kouluttamisen osaaminen elintarvikejätteen vähentämiseksi, turvallisuuden yleiset periaatteet, ravintolan keittiötoiminnan ymmärrys, esitysten suunnittelu- ja toteutustaidot, elintarvikkeiden jäähdytysprosessien hallinnan taito, lounasruokien valmistusosaaminen, keittiön työvuoron vaihdon hallinta, jälkiruokien valmistustaidot, ruotsin kielen taito
Työntekijöiden kouluttamisen osaaminen
ryhmätyöskentelytaidot, ruokalistojen suunnittelutaidot, asiakaspalvelun laadun varmistaminen ja ylläpitotaito, kulujen hallinnan taito, asiakasvalitusten käsittelyn osaaminen, saapuvien toimitusten tarkastamisen osaaminen, ruoan laadunvalvontataidot, asiakaspalautteen vastaanotto- ja käsittelytaidot, keittiötarvikkeiden varastointitaidot, lämmitystekniikoiden käyttöosaaminen, ruoanvalmistusalueen puhdistustaito, ruoanvalmistustaidot, elintarvikkeiden jäähdytysprosessien hallinnan taito, elintarvikkeiden leikkaustyökalujen käytön osaaminen
Kemiallisten puhdistusaineiden käsittelytaidot
elintarvikkeiden leikkaustyökalujen käytön osaaminen, ryhmätyöskentelytaidot, keittiön työvuoron vaihdon hallinta, ruoanvalmistustaidot, asiakaspalvelun laadun varmistaminen ja ylläpitotaito, ruoanvalmistusalueen puhdistustaito, asiakasvalitusten käsittelyn osaaminen, elintarvikkeiden jäähdytysprosessien hallinnan taito, ruokaan käytettävien kasvisten valmistelutaidot, astianpesukoneen käyttötaidot, saapuvien toimitusten tarkastamisen osaaminen, työntekijöiden kouluttamisen osaaminen, lämmitystekniikoiden käyttöosaaminen, ruokalistojen suunnittelutaidot
Saapuvien toimitusten tarkastamisen osaaminen
ryhmätyöskentelytaidot, asiakaspalvelun laadun varmistaminen ja ylläpitotaito, keittiötarvikkeiden varastointitaidot, keittiötarvikkeiden tilausten seuranta, erikoistarjousten kehittämisosaaminen, elintarvikkeiden jäähdytysprosessien hallinnan taito, lämmitystekniikoiden käyttöosaaminen, työntekijöiden kouluttamisen osaaminen, ruokalistojen suunnittelutaidot, varastomäärien valvontataidot, kulujen hallinnan taito, ruoanvalmistusalueen puhdistustaito, elintarvikkeiden leikkaustyökalujen käytön osaaminen, ruoanvalmistustaidot
Ruoanvalmistustaidot
elintarvikkeiden leikkaustyökalujen käytön osaaminen, ryhmätyöskentelytaidot, keittiön työvuoron vaihdon hallinta, kemiallisten puhdistusaineiden käsittelytaidot, asiakaspalvelun laadun varmistaminen ja ylläpitotaito, ruoanvalmistusalueen puhdistustaito, asiakasvalitusten käsittelyn osaaminen, keittiötarvikkeiden tilausten seuranta, erikoistarjousten kehittämisosaaminen, keittiötarvikkeiden varastointitaidot
Asiakasvalitusten käsittelyn osaaminen
asiakaspalvelun laadun varmistaminen ja ylläpitotaito, ryhmätyöskentelytaidot, erikoistarjousten kehittämisosaaminen, ruoan laadunvalvontataidot, ruokalistojen esittelytaidot, elintarvikkeiden leikkaustyökalujen käytön osaaminen, asiakaspalautteen vastaanotto- ja käsittelytaidot, keittiön työvuoron vaihdon hallinta, ruoanvalmistustaidot, työntekijöiden kouluttamisen osaaminen, ruokien esille asettamisen taidot, ruokalistojen suunnittelutaidot, asiakaspalvelun hallinnan taito, elintarvikkeiden varastointiosaaminen, saapuvien toimitusten tarkastamisen osaaminen
Asiakaspalautteen vastaanotto- ja käsittelytaidot
asiakaspalvelun laadun varmistaminen ja ylläpitotaito, ryhmätyöskentelytaidot, ruoan laadunvalvontataidot, erikoistarjousten kehittämisosaaminen, ruokalistojen esittelytaidot, asiakaspalvelutaidot, asiakasvalitusten käsittelyn osaaminen, työturvallisuuden valvontataidot, työntekijöiden kouluttamisen osaaminen, esihenkilötaidot, kulujen hallinnan taito, ruokalistojen suunnittelutaidot, tarvikkeiden tilaustaidot, asiakaspalvelun hallinnan taito

Alan osaamisen yleiskuva

Pallokaaviossa on esitetty enintään 20 alan yleisintä osaamista ja niiden lukumäärä lähdedatassa. Värit kuvaavat osaamisten sovellettavuutta, joten kaaviosta näkee nopealla silmäyksellä, kuvaako työmarkkinadata alaa pääsääntöisesti alakohtaisten vai laajemmin sovellettavissa olevien taitojen kautta. Pallojen koko ja tummuusaste vaihtelevat sen mukaan, kuinka monta kertaa kyseinen osaaminen esiintyy datassa.

Huomaathan, että osaamisten lukumäärään vaikuttaa ammattialan työllisten määrä. Suurimmilla ammattialoilla osaamisten määrätkin ovat suuria. Vain vähän osaajia työllistävillä aloilla lukumäärä voi olla hyvinkin pieni, vaikka osaaminen olisikin alalla olennainen.

Katso datalähteet

Osaamiset on louhittu big datasta ja jalostettu tekoälyavusteisesti. Aineistona on käytetty työpaikkailmoituksia ja OpenAI:n suuren kielimallin dataa. Osaamisdata päivittyy vuosittain.